+31 (0)30 636 39 70 | info@onmarc.nl

De brug tussen business en data

OnMarc

Mijn ervaring als nieuwe analytics translator

 De brug tussen business en data

 

Na het afronden van de master Data Driven Business ben ik werkzaam geworden bij OnMarc als analytics translator. Binnen deze rol begeef je je zowel tussen de business en de data disciplines en ben je in feite de brug tussen business en data. De afgelopen maanden bij OnMarc heb ik ontzettend veel geleerd en in dit artikel deel ik enkele van mijn bevindingen in de hoop dat anderen die gaan beginnen/werken met data er iets van kunnen opsteken!

Business context

Aan ieder project ligt een vraagstuk of doel aan de basis. Wanneer je nog in de startblokken staat van een (nieuw) project kan het enorm helpen door eerst de context van zo’n vraagstuk even te laten bezinken. Wat, hoe en waarom wil men iets bereiken? Wanneer zaken als deze duidelijk zijn kan je vervolgens veel gerichter te werk gaan met de uitwerking van een project.

En daarbij: wees niet bang vragen te stellen aan de klant of collega’s. Wellicht heb je iets over het hoofd gezien, of je komt samen met de klant op nieuwe ideeën of invalshoeken.  

Data context 

Binnen de wereld van dataverwerking is een heleboel te leren. Tijdens mijn studies heb ik van vele vormen de basis mogen proeven, waaronder programmeren met Python, statistiek met SPSS, machine learning met Data Iku, architectuurmappings maken met ArchiMate en nog meer.

In de praktijk is het echter noodzakelijk dat je de diepte in kunt gaan met bepaalde programma’s/methoden. In mijn beleving zijn SQL en Python hierbij het meest waardevol gebleken, gezien de mogelijkheden die ze bieden.  

Ik denk echter niet dat er een gouden handleiding is met de stappen die je moet doorgaan als data bewerker. Het is meer een kwestie van zoveel mogelijk verschillende analyses en bewerkingen uitvoeren om ervaring op te kunnen doen. En vergeet niet dat het heel normaal is om foutjes te maken of tegen andere blokkades aan te lopen. Bespreek dit met je collega’s (of met Stack Overflow 😉) en gaandeweg zal je steeds meer vertrouwen krijgen in je kunnen! 

‘Het kan altijd beter’

Het is erg makkelijk om als het ware te ‘verdwalen’ in een grote dataset. Data op zich is geen doel maar een middel; en je hoopt zoveel mogelijk waarde te halen uit dit middel om vervolgens het doel te bereiken en zelfs nog een stapje daarbovenop te kunnen doen. Dit vertaalt zich in de praktijk vaak tot het onderschatten van de uren die je in analyses steekt. De gedachte ‘het kan altijd beter’ steekt vaak op waardoor je blijft graven naar andere invalshoeken in de data. Wat hierbij vooral goed is om na te gaan is of de extra tijd die je ergens in steekt ook evenredig staat aan de winsten die je eruit haalt. Wanneer dit niet meer in balans is moet je bij jezelf nagaan of het je tijd nog waardig is. En belangrijk: ga in gesprek met (meer ervaren) collega’s! Door samen te sparren heb je sneller door of je op het goede spoor zit en of je nog andere invalshoeken moet belichten. Op deze manier ben je als Analytics Translator de brug tussen business en data.

Analytics Translator aan de slag bij OnMarc Jonas

Analytics Translators die de brug tussen business en data kunnen bouwen zullen de komende jaren harder nodig zijn dan ooit.

Meer weten? Jonas drinkt graag een kop koffie met je.

0 Comments

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*